SÅNG!

Sångkursen med Olle Persson är främst tänkt för ensemblesångare som vill utvecklas vokalt. Uppvärmning och grundläggande sångteknik har Susanne och Boel i helgrupp varje morgon, därefter håller Olle workshop med ensembler i det lilla formatet, från duett till sextett, med ackompanjatör. Han coachar t ex i klang, textning och interpretation, inför gruppen. Att lyssna på och iaktta andra ger inte sällan både inspiration och aha-upplevelser. Det ingår därtill två enskilda sånglektioner per sångare under veckan, för Boel eller Susanne, mer inriktat på sångteknik.

 

Vi eftersträvar så jämn nivå som möjligt i sammansättningen av ensemblerna, så du bör ha tagit sånglektioner tidigare och måste även ha tidigare erfarenhet från vokalensemble. Föreslå gärna stycken du vill arbeta med under veckan, annars får du hjälp av pedagogerna med lämplig repertoar, i god tid (ett par månader före avresa) så att du hinner studera in noterna i förväg. Repertoaren kan lika gärna vara barock som modernare, opera som lieder, madrigal eller folkton.

 

Nu är Sångkursen helt full!

 

Det går fint att delta även i alla Må Braveckans aktiviteter, i mån av plats.

 

KAMMARKÖR 14-21/7

SÅNGARNA PÅ SLOTTET

SLOTTSKÖREN 23-29/6

Slottskören, eller Chœur du Château du Reclos som vi kallas i byn, sjunger en blandad repertoar med en del franskt, något svenskt, både nutida och äldre musik. Med på kursen följer professionella stämledare och assisterande körpedagoger som håller i uppsjungningar och vokalteknik, leder varsin ensemble och är med och sjunger i kören. Veckan når sin höjdpunkt med en konsert i Bargemons kyrka den 28 juni.

 

Körvana är ett måste och provsjungning kan förekomma. 

Det finns fortfarande några platser kvar i Slottskören.

 

I god tid får du information om hur du beställer notpaketet av Gehrmans musikförlag. Noter till eventuella mindre ensembler får du på plats.

 

KULTURVECKA: SÅNGKURS 30/6-7/7

PRELIMINÄR REPERTOAR, SLOTTSKÖREN 2019

Imogen Holst                 Mass in A-minor, 3 satser

Ēriks Ešenvalds             Only in sleep (med sopransolo)

Jean-Philippe Rameau  Tendre amour (kör, trio och cembalo)

Alessandro Scarlatti       Exultate Deo

Jacques Arcadelt           Il bianco e dolce cigno

Louis Vierne                   Tantum Ergo

Pierre Villette                  Hymne à la vierge

Jean Sibelius                  Ej med klagan och Drömmarna

Emil Sundberg                Nattskärran 

På självaste franska nationaldagen möts ca 36 mycket rutinerade körsångare från hela Sverige och vi bildar Chœur Francis Poulenc, för sjätte gången. Vi sjunger mångstämmigt, även i mindre konstellationer och har rätt högt ställda krav på notläsning, musicerande och sångröst. Det är intensiva repetitioner många timmar om dagen, men också lite ledigt mitt i veckan. Det hela kröns med två a cappellakonserter, i slottets kapell 18 juli och i Bargemons kyrka 20 juli. Musikalisk ledare är Sonny Jansson, med fem professionella stämledare och assisterande körpedagoger, bl a från Radiokören, som håller i uppsjungningar med vokalteknik, sjunger i kören, leder stämrep och mindre ensembler: J-P Rameau, madrigaler m.m. Det finns även möjlighet att sjunga barbershopensemble under ledning av Victor Nilsson från Zero8. Några av stämledarna erbjuder också enskilda sånglektioner.

PRELIMINÄR REPERTOAR, KAMMARKÖREN 2019

Francis Poulenc                4 motets p. le temps de Penitence                    

Arvo Pärt                           Bogoroditse Devo      

Arvo Pärt                           Magnificat (sopransolo)

Felix Mendelssohn            Ave Maria, 8-stämmig (tenorsolo)

Ola Gjeilo                          Ave Generosa

Clara Schumann               Drei gemischte Chöre (kören tredelad)

Pierre Villette                     Panis angelicus

Anna Cederberg-Orreteg   Dona Nobis Pacem (damkör)

Alessandro Scarlatti           Exultate Deo

meddelas senare               (manskör)

 

UNGEFÄRLIGT SCHEMA FÖR KÖRVECKORNA

08.30-09.30  frukost

9.30-10.00    uppsjungning och vokalteknik med körpedagogerna

10.00-12.45  repetitioner, hel kör, stämrep m.m.

12.45-15.45  lunch och siesta (ev. sånglektion)

15.45-18.45  ensemblesång, fika, repetitioner

Ca 19            middag

Därefter evenemang på slottet eller promenad till byns serveringar och folklivet på torget

LEDARE SÅNGARNA PÅ SLOTTET

 

Musikaliska ledaren SONNY JANSSON är verksam i S:t Matteus församling i Stockholm, där han leder dess kör och symfoniorkester. Han undervisar i dirigering på Musikhögskolan i Stockholm och han medverkade för några år sedan som dirigentlärare i SVT:s Maestro. Några år i Paris på 80-talet gav honom en förkärlek för fransk musik och kultur och Sonny leder även Stockholms Poulenc-ensemble, en kammarkör med fransk inriktning som han och sångveckornas producent Viveka Holm startade och har drivit tillsammans sedan 1998.

 

STÄMLEDARE

Slottskören: EvaMarie Agnelid, Heléne Blixt, Boel Adler, Viktor Olsson och Jerry Adbo

Kammarkören: Marie Alexis, Cecilia von Heijne, Philip Sherman, Victor Nilsson och Joakim Bergdal

PEDAGOGER UNDER SÅNGKURSEN

Foto: Mats Bäcker

OLLE PERSSON har diplomexamen i solosång från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, samt musiklärar- och sång-pedagogexamen. Han är en framstående uttolkare av den romantiska tyska liederrepertoaren och har gjort många roller på bl a Folkoperan. Förutom traditionella opera-roller och barytonpartier i oratorier och passioner har han ofta framträtt i nyskrivna verk, vissa komponerade för honom. Olle är även en oerhört uppskattad pedagog och har undervisat runt om i Norden, gett master classes i interpretation m.m. Han spelar också fiol och uppträder ibland i folkmusik-sammanhang med sin fru Lena Willemark.

Copyright @ All Rights Reserved

SUSANNE CARLSTRÖM är sopran, utbildad till sångpedagog på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon var anställd i Radiokören 1992-2010 och är nu verksam som körledare och sångpedagog i Stockholm, gärna med fokus på anti-aging för rösten. För närvarande leder hon bland annat Örjanskören och Stans kör. Susanne anlitas också som solist och är dessutom en flyhänt ackompanjatör. Hon hoppade hastigt in som vikarie på slottet sommaren 2018, blev mycket uppskattad och vi är glada att hon kommer tillbaka!

BOEL ADLER har stor musikalisk bredd och är aktiv som mezzosopran, sångpedagog och korist med omfattande erfarenhet från bl.a. Radiokören, Eric Ericsons kammarkör och Kungliga Operans kör. Boel är en synnerligen välkänd röst för P2-lyssnaren, och arbetar även som textmaskinsoperatör och över-sättare på Malmö Opera, där hon har gjort en nyöversättning av Mozarts Così fan tutte. Boel arrangerar också en sommarkonsertserie på Ribbingsbergs galleri på Österlen. I sommar välkomnar vi henne till våra kurser på slottet för fjärde gången!