MÅ BRA & MÅLERI

KULTURVECKA

30/6-7/7

Den här veckan har vi tre separata kurser parallellt:

MÅ BRA yoga, sånggrupp och fransk kultur

SÅNGKURS med Olle Persson

MÅLERI olja och akryl

 

Du väljer en av inriktningarna

 

MÅ BRA-VECKA

Må Bra-veckan är fylld med aktiviteter som du väljer fritt bland.

Varje dag erbjuds: morgonyoga, eftermiddagsyoga, röstövningar med sångpedagog och sånggrupp (passar alla nivåer).

 

Utöver det växlar programmet: vandring till grannbyn, bad i bassäng, boule, pingis, tennis (måste bokas, liten avgift tillkommer), provensalsk marknad, museibesök, besök i grevens familjekapell, avslappningspass med Ulrika Hedlund, konstintroduktion med Mats Ceder, nedslag i fransk musikhistoria berättade av Sonny Jansson. Du är också välkommen dagligen som åhörare under ensemblesångkursen.

YOGA FÖR SINNE, KROPP OCH SJÄL

Yogan leds av den mycket inspirerande läraren ULRIKA HEDLUND som har undervisat i 20 år och driver Satyananda yogaskola i Stockholm. Under morgonyogan, före frukost, gör vi både uppmjukande och stärkande rörelser, och passet före middagen innehåller oftast även andningsövningar. Passen är 1,5 - 2 timmar och hålls utomhus i slottsträdgården, på gräsmatta i skuggan av träden. Om det mot förmodan skulle regna i Provence, flyttar vi in i en sal på slottet. På lunchsiestan håller Ulrika också djupavslappning ca 30 min för alla som vill vara med. Både du som är mindre van vid yoga och du som är erfaren kan ha glädje av samma pass, för Ulrika vet precis hur man anpassar övningarna så att de fungerar – eller är lagom utmanande – för alla oavsett bakgrund, ålder och fysiska förutsättningar. Yoga för hälsa, sinnesfrid, inspiration och livsglädje!

 

SÅNGGRUPP

Till den här sånggruppen har vi inte provsjungning, utan du är varmt välkommen att medverka på den nivå du är. Vi sjunger en-, två- eller trestämmigt i en varierad repertoar som kan spänna över såväl visor som klassiskt och populärmusik. Eventuella noter får du på plats. Sångruppen leds av HELÉNE BLIXT, en erfaren körledare med många strängar på sin lyra och ackompanjeras på piano och/eller gitarr. Sista kvällen gör gruppen ett informell litet framträdande tillsammans med deltagarna på  sångkursen, med  greven och hans familj samt övriga kursdeltagare som publik.

Glädjen över att sjunga tillsammans är i fokus!

MÅLA I OLJA ELLER AKRYL Har du målat ett tag utan att komma vidare? Har du precis blivit nyfiken på att börja måla och behöver få en bra grund? Den här kursen ger dig verktyg och möjligheter att ta dig vidare i ditt skapande. Vi målar det vackra landskapet och miljöer i och kring den pittoreska byn Bargemon. Ljuset och färgerna inspirerar och väcker målarglädjen.Tidigare kursdeltagare tog stora steg framåt i sitt målande och vid den avslutande vernissagen i en av slottets salar var stämningen på topp.

 

Att vara fri i sitt skapande kan vara svårt när man inte har verktygen. Hur tar jag mig till nästa nivå? Kursen innehåller en del teknik, om hur olika material fungerar, om vilka verktyg man kan använda. Ju mer kunskaper en konstnär har om verktyg och material, desto friare blir skapandet. Kursledaren blandar tekniska genomgångar med praktiska övningar och eget målande under dagarna. Varje dag har vi genomgång och samtal om det vi gjort. 

 

Kursen leds av MATS CEDER som är verksam som konstnär sedan slutet av 70-talet och utbildad vid bl.a. Gerlesborgsskolan i Stockholm. Mats arbetar företrädesvis i olja, akryl och collage. Han har ateljéer i Simrishamn och i Stockholm och är representerad på företag, institutioner och privata samlingar i Sverige, Europa och USA.

 

"Vad som intresserar mig är vardagliga föremål och miljöer - urban eller landsbygd. Alldaglighet. Det är det otaliga antalet gånger som uppfattas och ses som fascinerar mig: endast de här bilderna är mättade av minnen."

NÅGRA ORD FRÅN TIDIGARE DELTAGARE:

”Den kreativa miljön av blandade konstarter på slottet var helt unik. Att få gå in i sitt eget skapande på ett meditativt sätt, inspirerad av begåvade sångare i alla vrår och uppmuntrad av en erfaren konstnär, kändes som en lyx från en svunnen tid. En dröm som man gärna återvänder till.”


”Det var roligt och lärorikt att jobba med Mats. Han var väl förberedd och hade ett första möte med oss i Stockholm inför kursen i Provence då vi bl a fick tips om material inför kursen. Första kvällen på slottet visade han en hel del bilder på olika typer av landskaps- och stillebensmåleri, av både kända och för oss mindre kända konstnärer. Mycket inspirerande, och jag tittar fortfarande på dem ibland.”


”Mats målade själv under kursen, vilket var bra. Intressant att se hur han t ex använde olika tekniker vid sidan av pensel. Under kursen fick vi också en bra genomgång av färglära där vi fick se bl a vilka helt nya färger man kunde få fram genom olika färgblandningar”

 

KULTURVECKA 30/6-7/7 UNGEFÄRLIGT DAGSPROGRAM

07.15-08.30 yoga i slottsträdgården

08.30-09.30 frukost

09.30-10.00 röstuppvärmning och vokalteknik i grupp

10.15-12.45 master class i sång / måleri /utflykt/vandring eller sånggrupp

13.00-15.30 lunch och siesta (tyst)

14.30-15.00 djupavslappning

15.30-18.30 master class i sång / måleri /utflykt/vandring eller sånggrupp

17.30-19.00 yoga i slottsträdgården

18.45-19.00 redovisning i master classen

19.30           middag

Ibland kvällsevenemang på slottet som sångafton, boule, genomgång med målargruppen, eller promenad till byns serveringar och folklivet på torget.

 

Vi hoppas kunna erbjuda ännu fler aktiviteter, som: rosévinsprovning, besök av biodlare, forsvandring, gympapass, men där är vi beroende av när de lokala ledarna är tillgängliga. Under veckan planerar vi även en lunch på en fantastisk restaurang i närheten, Les Gorges de Pennafort , som har en stjärna i Guide Michelin. Deras lunch innehåller så många rätter att man tappar räkningen, och är ett minne för livet. (Pris ca 750 kr/person.)

Copyright @ All Rights Reserved