SÅNG

SÅNGARNA PÅ SLOTTET

SLOTTSKÖREN 18-24/6

Slottskören, eller Chœur du Château du Reclos som vi kallas i byn, firar i år midsommar i Provence! Men framför allt firar vi musikens dag 21 juni, Fête de la Musique, då det sjungs på gator och torg. Vi också! Kören och mindre ensembler sjunger då franska chansoner m.m. ackompanjerade av Jerry på dragspel. Vi avslutar veckan med en mer klassisk konsert i Bargemons kyrka, med både nutida och äldre musik. 

 

Med på kursen följer professionella stämledare och assisterande körpedagoger som håller i uppsjungningar och vokalteknik, leder varsin mindre ensemble och förstärker kören. I god tid får du information om hur du beställer notpaketet av Gehrmans musikförlag. Noter till mindre ensembler får du på plats. Körvana är ett måste och provsjungning kan förekomma.


Mer information i den slutna Facebookgruppen ”Choeur du Château du Reclos"SÅNGKURS 28/6-4/7

Sångkursen med OLLE PERSSON innehåller i sommar ensembler ur Mozarts Figaros bröllop och blandade lieder.


Uppvärmning har Susanne i helgrupp varje morgon, därefter håller Olle workshop, med Majsan som ackompanjatör, och coachar t ex i klang, textning och interpretation inför gruppen - att lyssna på och iaktta andra ger inte sällan både inspiration och aha-upplevelser. Vi avslutar veckan med ett litet framförande av avsnitt ur Figaro m.m. i slottets kapell - med dem som vill vara med.

 

Vi eftersträvar så jämn nivå som möjligt i  gruppen så du bör ha tagit sånglektioner tidigare och måste även ha sjungit i vokalensemble. Föreslå gärna vilken roll ur Figaro du vill arbeta med under veckan, annars får du hjälp med det. Vi tar in två-tre sångare per roll. Övrig repertoar meddelas i god tid (ett par månader före avresa) så att du hinner studera in noterna i förväg. På slottet håller Majsan, Susanne och Sonny separata repetitioner för att finslipa instuderingen tillsammans med andra sångare. Susanne leder också två seminarier om sångteknik under veckan.


ENSTAKA PLATSER KVAR!


FIGARO-KÖR /AUSKULTERA

Du kan också medverka i Master-klassens "Finalensemble" som sjunger slutkörerna ur akt 1 och akt 4. Finalensemblen sjunger även helt annan repertoar, med både Sonny, Susanne och Heléne. 

 


VISA & CHANSON 28/6-4/7

Drömmer du om att få sjunga smäktande franska chansoner? Eller vill lära dig svenska visor o låtar? Välkommen!          Till den här sånggruppen har vi inte provsjungning utan du är varmt välkommen att medverka på den nivå du är. Vi sjunger en-, två- eller trestämmigt i en varierad repertoar. Olika ledare presenterar en ny visa varje dag och går igenom hur texten kan tolkas, t.ex. franskt uttal och eventuella stämmor. På eftermiddagarna är det fritt val av sånger och låtar som ackompanjeras på piano eller gitarr. Sånggruppen leds av HELÉNE BLIXT, en erfaren körledare och sångerska som hittills inte har mött någon hon inte har fått att sjunga!

 

Dagen börjar med röstövningar i grupp med sångpedagogen Susanne (se nedan), som också håller två längre pass om hur man tar hand om och utvecklar sin sångröst. Det ingår dessutom två privata lektioner för henne, så att du kommer vidare med sjungandet! En kväll sjunger operasångaren Olle Persson för oss och berättar om att memorera och gestalta sångtexter m.m. En fullspäckad musikvecka där glädjen att sjunga tillsammans är i fokus!

KAMMARKÖR & ENSEMBLER 12-19/7

Här sammanstrålar ca 36 mycket rutinerade körsångare från hela Sverige och bildar Chœur Francis Poulenc, för sjunde gången. Vi sjunger mångstämmigt, även i mindre konstellationer och har rätt högt ställda krav på notläsning, musicerande och sångröst. Det är intensiva repetitioner många timmar om dagen, men också lite ledigt mitt i veckan. Det hela kröns med två a cappellakonserter, i slottets kapell 16 juli och avslutningskonsert 18 juli i Bargemons kyrka. 


Musikalisk ledare är Sonny Jansson, med fem professionella stämledare och assisterande körpedagoger, bl a från Radiokören, som håller i uppsjungningar med vokalteknik, sjunger i kören, leder stämrep och mindre ensembler. Några av stämledarna erbjuder också enskilda sånglektioner. Du anmäler dig enskilt och vi sätter samman en stämbalanserad kör.


UNGEFÄRLIGT SCHEMA FÖR KÖRVECKORNA

08.30-09.30  frukost

9.30-10.00    uppsjungning och vokalteknik med stämledarna

10.00-12.45  repetitioner, hel kör, stämrep m.m.

12.45-15.45  lunch och siesta (ev. sånglektion)

15.45-18.45  ensemblesång, fika, repetitioner

Ca 19            middag

Därefter evenemang på slottet, som bouleturnering, eller promenad till byns serveringar och folklivet på torget

PRELIMINÄR REPERTOAR, KAMMARKÖREN

Lina Nyberg               Humankind (2019)

Ēriks Ešenvalds         O salutaris hostia

J Brahms                   Warum 

Fanny Mendelssohn  Schweigend sinkt die Nacht

Gustav Holst              Ave Maria (damkör)


Och Bo Hansson, Lili Boulanger, Lully, m.m. 

LEDARE SÅNGARNA PÅ SLOTTET

 

Musikaliska ledaren SONNY JANSSON är verksam i S:t Matteus församling i Stockholm, där han leder kör och symfoniorkester. Han undervisar i dirigering på Musikhögskolan i Stockholm och han medverkade för några år sedan som dirigentlärare i SVT:s Maestro. Några år i Paris på 80-talet gav honom en förkärlek för fransk musik och kultur och Sonny leder även Stockholms Poulenc-ensemble, en kammarkör med fransk inriktning som han och sångveckornas producent Viveka Holm startade och har drivit sedan 1998.  Det är nu sjunde året i rad som de tillsammans arrangerar kursveckor på slottet. 

 

STÄMLEDARE

Slottskören: Heléne Blixt, Jerry Adbo, ev. flera

Kammarkören: Lisa Carlioth, Cia von Heijne, Viktor Olsson, Victor Nilsson och Joakim Bergdal.

PEDAGOGER UNDER SÅNGKURSEN

Foto: Mats Bäcker

OLLE PERSSON har diplomexamen i solosång från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, samt musiklärar- och sång-pedagogexamen. Han är en framstående uttolkare av den romantiska tyska liederrepertoaren och har gjort många roller på bl a Folkoperan. Förutom traditionella opera-roller och barytonpartier i oratorier och passioner har han ofta framträtt i nyskrivna verk, vissa komponerade för honom. Olle är även en oerhört uppskattad pedagog och har undervisat runt om i Norden, gett master classes i interpretation m.m. Han spelar också fiol och uppträder ibland i folkmusik-sammanhang med sin fru Lena Willemark.

Copyright @ All Rights Reserved

SUSANNE CARLSTRÖM är sopran, utbildad till sångpedagog på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon var anställd i Radiokören 1992-2010 och är nu verksam som körledare och sångpedagog i Stockholm, gärna med fokus på anti-aging för rösten. För närvarande leder hon bland annat Örjanskören och Stans kör. Susanne anlitas också som solist och är dessutom en flyhänt ackompanjatör. Hon hoppade hastigt in som vikarie på slottet sommaren 2018, blev mycket uppskattad och vi är glada att hon kommer tillbaka!

MAJSAN DAHLING arbetar på Operahög-skolan i Stockholm som instuderare, sedan drygt 25 år tillbaka. Hon har cirka sjuttio kompletta operor i fingrarna, som hon med en minuts varsel kan framföra! Hon är en av Sveriges mest erfarna och anlitade repetitörer och vi är mycket glada att hon från och med i sommar medverkar på slottet och ackompanjerar sångarna under master classen, i Figaros bröllop och övrig repertoar.